joi, 16 aprilie 2009

Din nou despre impozitul forfetar

Guvernul se pare ca a aprobat ordonata pentru introducerea impozitului forfetar. Mai trebuie ca acesta sa fie votata de parlament pentru a fi pusa in aplicare. Chiar daca tot mai multe voci din mediul economic spun ca introducerea acestui impozit forfetar este o mare porcarie si poate duce la distrugerea a foarte multe IMM-uri , cei de la conducere se pare ca nu aud si dau inainte cu corectitudinea si cu banii care se vor strange la buget. Ei bine am gasit o referire la acesti bani care se vor strange la buget in Ziarul Gandul. Iata ce insemna de fapt bataia de joc a unor oameni si cum se strang sau se cheltuie banii acestei tari. Atasez mai jos articolul:

"Introducerea tichetelor de vacanţă, consfinţită recent de Guvern, va face o gaură de două miliarde de lei la bugetul de stat, conform estimărilor Ministerului de Finanţe. Aceleaşi Finanţe estimează, prin vocea ministrului de resort, Gheorghe Pogea, că va încasa din impozitarea forfetară a companiilor circa 350 de milioane de lei anul acesta, în cele opt luni în care este aplicabilă. Asta înseamnă, după un calcul simplu, că pentru a acoperi cheltuiala cu tichetele de vacanţă este nevoie de aplicarea impozitului forfetar (dacă încasările se menţin la acelaşi nivel) patru ani. Asta dacă se iau în considerare datele oficiale, respectiv că “gaura” dată de tichete este de numai două miliarde de lei şi că forfetarul chiar va aduce atâţia bani la stat.

„Nu cred că estimarea Finanţelor privind impactul tichetelor de vacanţă este corectă. Poate este vorba despre două miliarde de euro, nu de lei. În acelaşi timp, nu cred nici că prin aplicarea impozitului forfetar se vor strânge atât de mulţi bani la buget. Eu cred că ambele măsuri sunt la fel de ineficiente. Nu promovarea turismului intern ne va scoate din criză şi nu impozitul forfetar va aduce veniturile de care este nevoie la bugetul de stat”, a declarat pentru Gândul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Varianta neoficială dar poate mai aproape de adevăr: gaură de trei miliarde de lei la buget

Calculul neoficial, dar poate mai aproape de realitate, ar putea fi următorul, după cum explică Voinea. Valoarea maximă a tichetelor de vacanţă este de 900 de euro pe angajat, pe an. În România sunt cinci milioane de angajaţi, dintre care 1,5 milioane sunt bugetari. Pentru că legea prevede că fie se dau tichete de vacanţă fie se dau prime, în numerar, este posibil ca majoritatea companiilor din mediul privat, la presiunea angajaţilor, să nu dea tichete de vacanţă, aceştia dorind bani gheaţă.

La o valoare medie de 500 de euro pe angajat la tichetele de vacanţă acordate doar bugetarilor reiese un efort bugetar de 750 de milioane de euro, respectiv trei miliarde de lei, cu 50% mai mult decât estimarea Finanţelor. Trei miliarde de lei, adică încasările pe cinci-şase ani din impozitul forfetar.

Unii analişti, printre care şi foşti şefi de bănci, susţin, de altfel, că ar fi fost suficient ca Ministerul Turismului să nu fi fost desprins din fostul minister al Comerţului pentru a nu fi nevoie de forfetar măcar anul acesta.

Înfiinţarea ministerului a „costat” 397 de milioane de lei, cu aproape 50 de milioane de lei mai mult decât estimează Finanţele că vor încasa din impozitul forfetar."

Niciun comentariu: